23.3 C
Athens

Ζενίτ – Ολυμπιακός 66-75: Το λιοντάρι που βρυχάται!

Απόλυτος κυρίαρχος από την αρχή ως το τέλος, ο Ολυμπιακός ανάγκασε τη Ζενίτ στην πρώτη της φετινή ήττα σε όλες τις διοργανώσεις. Απίστευτος ο Χασάν Μάρτιν, δεν έχασε σουτ (7/7), κάνοντας πάρτι και στις δύο πλευρές του παρκέ

Ναι, αυτός είναι ο Ολυμπιακός! Με πολύ καλή εμφάνιση στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, έσπασε το νικηφόρο σερί της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (7/7 σε όλες τις διοργανώσεις), επικρατώντας με 75-66 και φτάνοντας το 4-3 στις νίκες, στη φετινή Ευρωλίγκα.

Στο γήπεδο που ηττήθηκε η πανάκριβη Μπαρτσελόνα του πολυδιαφημισμένου Γιασικεβίτσιους, οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν καλό μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση, με τη μορφή του Χασάν Μάρτιν να δεσπόζει. Ο Αμερικανός σέντερ έκανε ό,τι ήθελε και στις δύο ρακέτες, τελειώνοντας το ματς με 16 πόντους και χωρίς να χάσει σουτ (7/7 δίποντα, 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ, ένα κλέψιμο). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως έμεινε στον πάγκο για περίπου 17 αγωνιστικά λεπτά (λόγω των 2 φάουλ που είχε), αλλά όταν μπήκε για δεύτερη φορά στο ματς ήταν εξίσου απολαυστικός όπως στο πρώτο δεκάλεπτο. Συγκεκριμένα, έγινε αλλαγή 56 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου και εισήλθε ξανά στην αναμέτρηση, 04:26 πριν από το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, για να μείνει ως το τέλος στην αναμέτρηση.

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε να προηγείται ακόμα και με 17 πόντους (43-60) στις αρχές της τέταρτης περιόδου (31′), αλλά στη συνέχεια «έπαιξε με τη φωτιά». Ο άποντος, μέχρι εκείνο το σημείο, Μπίλι Μπάρον, επιχείρησε να γυρίσει μόνος του το ματς, σκοράροντας 10 μαζεμένους πόντους. Η Ζενίτ μείωσε στους 3 (60-63) στο 36′, αλλά ένα τρίποντο-«μαχαιριά» του ουσιαστικού Σάσα Βεζένκοβ (60-66) και ένα απολαυστικό κάρφωμα του «ιπτάμενου» Σακίλ ΜακΚίσικ στη συνέχεια (60-68), έγειραν οριστικά την πλάστιγγα υπέρ των Πειραιωτών. Πολύτιμος ήταν, φυσικά, και ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος είχε ένα καθοριστικό τρίποντο στο 55-60 (55-63), μοιράζοντας και 5 ασίστ (μία εξ αυτών στο κομβικό τρίποντο του Βεζένκοβ). Μεγάλη βοήθεια έδωσε και ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ, ο οποίος άρχισε πενταδάτος, έπαιξε 22:13, έβγαλε μεγάλες άμυνες και αλλοίωσε φάσεις, πήρε ριμπάουντ, ενώ σκόραρε και 7 πόντους. Μοναδικό μελανό σημείο ο τραυματισμός του Άαρον Χάρισον, ο οποίος αγωνίστηκε μόλις για ένα «σκάρτο» τετράλεπτο. Ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ προσγειώθηκε πάνω σε πόδι αντιπάλου κατά τη διεκδίκηση ριμπάουντ και τραυματίστηκε στη δεύτερη περίοδο.

Έτσι, για μία ακόμα φορά με ξένους διαιτητές, ο Ολυμπιακός στενοχώρησε τον Μάνο Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι πια γενικός διευθυντής στη Ζενίτ, αλλά και τον Τσάβι Πασκουάλ, με τους δύο πρώην Πράσινους να φεύγουν ηττημένοι και λυπημένοι από το γήπεδο.

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα του αγώνα Ζενίτ – Ολυμπιακός:

Ο αγώνας

Στη «Sibur Arena», εν μέσω πανδημίας, βρέθηκαν περίπου 2.500 (2.310 η επίσημη καταμέτρηση) φίλαθλοι της Ζενίτ, που είχε να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα από τις 9 Οκτωβρίου και την εντός έδρας νίκη επί της Μπαρτσελόνα (74-70). Ο Μπαρτζώκας, ο οποίος προτίμησε τον Λαρεντζάκη στη 12άδα αντί των Χαραλαμπόπουλου και Κόνιαρη, επέλεξε στην πρώτη πεντάδα τους Σλούκα, Τζένκινς, Παπανικολάου, Ζαν-Σαρλ, Μάρτιν. Μία ανατρεπτική πεντάδα, που άρχισε ματς για πρώτη φορά στη σεζόν και είχε έφεση στην άμυνα. Από την πλευρά του, ο Πασκουάλ άρχισε το ματς με τους Πάνγκος, Ρίβερς, Χόλινς, Τόμας, Πόιθρες.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν καλή εκκίνηση στην αναμέτρηση. Ο Σλούκας «τάιζε» τον Μάρτιν, ο οποίος ξεκίνησε για πρώτη φορά «πενταδάτος» και ήταν απολαυστικός και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Αμερικανός σέντερ είχε 8 πόντους με 4/4 τρίποντα (τα 3 εξ αυτών με τρεις ασίστ του Σλούκα) και αγωνίστηκε μόλις στα πρώτα 9 λεπτά, καθώς «φορτώθηκε» με δύο φάουλ. Η Ζενίτ προηγήθηκε με 3-2, αλλά από εκεί και πέρα η ελληνική ομάδα είχε τον έλεγχο. Διατηρούσε μία μικρή διαφορά (3-7, 6-10, 9-14), η οποία έφτασε στη μεγαλύτερη τιμή της στο (11-17). Ο Ολυμπιακός άρχισε με 3/3 στα τρίποντα, αλλά η Ζενίτ ήταν ακόμα περισσότερο εύστοχη, καθώς έπαιρνε σχεδόν αποκλειστικά τους πόντους της από τα 6,75μ., με τον «ζεστό» Χόλινς να μετράει 4/5 τρίποντα μέχρι το 8ο λεπτό. Στα τελευταία 03:28 της πρώτης περιόδου, οι Πειραιώτες δεν πέτυχαν ούτε ένα πόντο και η Ζενίτ, με τον Χόλινς, το εκμεταλλεύτηκε. Έτσι, με τη λήξη της πρώτης περιόδου, πήρε μόλις για δεύτερη φορά προβάδισμα στο σκορ χάρη σε ένα λέι-απ του Ρίβερς στον αιφνιδιασμό (20-19).

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας εμπιστεύτηκε για 9 αγωνιστικά την ίδια πεντάδα και τέσσερις παίκτες (πλην Χασάν, που βγήκε λόγω φάουλ) για ένα ολόκληρο δεκάλεπτο. Στη δεύτερη περίοδο άρχισαν οι Σπανούλης, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, Βενζένκοβ, Έλις. Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε τρία λεπτά για να σκοράρει στο δεύτερο δεκάλεπτο (συνολικά έμεινε για 06:28 χωρίς πόντο), αλλά το θετικό ήταν πως κρατούσε την άμυνά του σε υψηλό επίπεδο. Η Ζενίτ μπορεί να «έτρεξε» ένα μικρό σερί 7-0 και να προηγήθηκε με 22-19, αλλά από εκεί και πέρα οι παίκτες του Μπαρτζώκα «έσφιξαν» ακόμα περισσότερο την άμυνά τους, οδηγώντας τη Ζενίτ σε βιαστικές και κακές επιθέσεις.

Ο Έλις «ξεκόλλησε» τον Ολυμπιακό και με ένα προσωπικό σερί 4-0 έκανε το 22-23. Η Ζενίτ προηγήθηκε για τελευταία φορά με 25-23 χάρη σε ένα καλάθι του Τόμας, αλλά από εκεί και πέρα οι Πειραιώτες δεν κοίταξαν ξανά πίσω. Με τον Σπανούλη να κρατάει την «μπαγκέτα» της δημιουργίας (3 ασίστ) και δύο υπέροχες προσωπικές φάσεις οδήγησε τον Ολυμπιακό σε ένα σερί 8-0 (25-31) και ένα επιμέρους σκορ 7-21 στη δεύτερη περίοδο, με τον Μπαρτζώκα να δοκιμάζει δίδυμο Βεζένκοβ-Πρίντεζη στη ρακέτα και να δικαιώνεται. Μοναδικό μελανό σημείο ο τραυματισμός του Χάρισον, ο οποίος προσγειώθηκε άσχημα πάνω στο πόδι του Γκουντάιτις και έμεινε στο παρκέ μόλις για 03:41, καθώς χτύπησε στο δεξί γόνατο. Ο Λαρεντζάκης πήρε τη θέση του Αμερικανού σκόρερ και ήταν θετικός στο μικρό διάστημα που αγωνίστηκε.

Ο Ολυμπιακός τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 12/19 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 8/10 βολές. Η Ζενίτ είχε μόλις 4 εύστοχα δίποντα στο πρώτο ημίχρονο (4/14) και 6/15 τρίποντα στο ίδιο διάστημα (και 1/2 βολές). Τη διαφορά στη δεύτερη περίοδο την έκανε ο περιορισμός των λαθών: οι Πειραιώτες μέτρησαν 6 λάθη στο πρώτο δεκάλεπτο και μόλις ένα στο δεύτερο! Η Ζενίτ, από την πλευρά της, είχε 3 λάθη στην πρώτη περίοδο και 4 στη δεύτερη.

Ο Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε στο τρίτο δεκάλεπτο την πεντάδα που συμμετείχε στο πρώτο, με μοναδική αλλαγή τον Έλις στη θέση του Μάρτιν. Ο Ολυμπιακός έκανε 4 λάθη μέχρι το 25′, είχε μόλις ένα εύστοχο σουτ (τρίποντο Παπανικολάου), και η Ζενίτ «ροκάνισε» τη διαφορά. Οι γηπεδούχοι πήγαν νωρίς στο μπόνους των βολών (από το 25′), ο Τζένκινς πήγε στον πάγκο έχοντας 4 φάουλ, και το συγκρότημα του Πασκουάλ μείωσε σε 36-44. Το τάιμ-άουτ του Μπαρτζώκα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να ηρεμήσει η ομάδα, που έπειτα από ένα κακό πεντάλεπτο στην τρίτη περίοδο ξαναβρήκε το ρυθμό της, αυξάνοντας ξανά το υπέρ της προβάδισμα και μην κάνοντας άλλο λάθος μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου, όπου είχε φτάσει τα 11 λάθη συνολικά.

Ένα επιθετικό ριμπάουντ (από άστοχο σουτ του Σλούκα) και ένα καλάθι και φάουλ από τον Ζαν-Σαρλ ανέβασε ξανά τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό (36-47 στο 26′), για να αναλάβει στη συνέχεια δράση, ποιος άλλος; Ο Χασάν Μάρτιν! Ο Αμερικανός σέντερ είχε μείνει στον πάγκο για σχεδόν 17 αγωνιστικά λεπτά (είχε 2 φάουλ και ο κόουτς δεν ήθελε να ρισκάρει) και μπήκε αφηνιασμένος στο παρκέ. Έδωσε ρεσιτάλ σε άμυνα και επίθεση και η διαφορά «εκτοξεύτηκε» στο +16 με ένα τρίποντο του ΜακΚίσικ στο 28′ (38-54). Η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε στο 43-58 και ο Ολυμπιακός χρειαζόταν απλά να κάνει τα απολύτως απαραίτητα στην τελική ευθεία της αναμέτρησης.

Ο Πασκουάλ έπαιξε το τελευταίο του χαρτί με μία άμυνα ζώνης και ο Μπάρον πήρε… μπρος. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν άποντος μέχρι εκείνο το σημείο, αλλά με δύο σερί τρίποντα «έχτισε» αυτοπεποίθηση και το 43-60 (η μεγαλύτερη διαφορά του Ολυμπιακού στο 31′ έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ και τελείωμα από κοντά του εξαιρετικού Μάρτιν) έγινε γρήγορα 49-60. Οι Ερυθρόλευκοι «βραχυκύκλωσαν» και το 43-60 του 31′ μετατράπηκε σε 60-63 στο 36′ χάρη σε ένα τρίποντο του Ζούμπκοβ. Οι Ρώσοι είχαν ένα σερί 12-0 (55-60), πριν ο Σπανούλης «ξεκολλήσει» τον Ολυμπιακό με εύστοχο τρίποντο, και συνολικά μέτρησαν ένα επί μέρους σκορ 17-3 (60-63), μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων λεπτών. Ο Μπάρον σκόραρε 10 πόντους σε αυτό το χρονικό σημείο του αγώνα και η Ζενίτ είχε βρει ξανά την ευστοχία της από τη γραμμή του τρίποντου.

Το παιχνίδι εξελίχθηκε σε θρίλερ από την ολιγωρία των Πειραιωτών, που δεν «τελείωσαν» το ματς όταν έπρεπε, αλλά ένα τεράστιο τρίποντο του Σάσα Βεζένκοβ στο 37′ «ξεκόλλησε» τον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια, ο ΜακΚίσικ έκανε ένα ακόμα κάρφωμα για highlights, παίρνοντας… σβάρνα όλη την αντίπαλη άμυνα χάρη στο εκρηκτικό πρώτο βήμα του (60-68). Το 7ο εύστοχο δίποντο του Μάρτιν, σε ισάριθμες προσπάθειες, «σφράγισε» τη μεγάλη νίκη νίκη του Ολυμπιακού (60-70) στο 38′, με το τελικό 66-75 να μην αντικατροπτρίζει πλήρως την εικόνα της αναμέτρησης, καθώς οι Ερυθρόλευκοι είχαν την υπεροχή και μπορούσαν να νικήσουν άνετα με διψήφια διαφορά.

Σε κάποια επιμέρους στοιχεία… Ο Χόλινς άρχισε εντυπωσιακά με 4/5 τρίποντα στην πρώτη περίοδο, αλλά ολοκλήρωσε με 4/10 την αναμέτρηση. Ο Ολυμπιακός είχε ξανά πολλά λάθη: 16. Ωστόσο, στη δεύτερη περίοδο όταν και πήρε τη διαφορά, μέτρησε μόλις 1. Ο Ολυμπιακός είχε πάνω από 40% στο τρίποντο, ενώ με καλή ομαδική και ατομική άμυνα κράτησε στη Ζενίτ στα μόλις 10 εύστοχα δίποντα σε 40 λεπτά αγώνα. Ο Σλούκας ήταν άστοχος. Μοίρασε 4 ασίστ, αλλά ακόμα δεν έχει «λυθεί», κάτι που μοιάζει θέμα χρόνου να συμβεί. Καθοριστικός ο Σπανούλης, ο οποίος είχε σωστές αποφάσεις στο τέλος και τελείωσε το ματς με 5 ασίστ και 9 πόντους. Σημείωσε ένα μεγάλο τρίποντο για το 55-63, ενώ έδωσε την ασίστ στο κρίσιμο τρίποντο του Βεζένκοβ (60-66).

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 27-41, 43-58, 66-75.

Οι διαιτητές: Λουίτζι Λαμόνικα (Ιταλία), Όλεγκς Λάτισεβς (Λετονία), Μάρτσιν Κοβάλσκι (Πολωνία).

Τα συνολικά στατιστικά της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης:

 

Τα συνολικά στατιστικά του Ολυμπιακού:

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς